Hypotheek aanpassen

In onderstaand artikel leest u waarom de Nederlandse Vereniging van Banken het belangrijk vindt dat u weet wat de voor- en nadelen zijn van de aflossingsvrije hypotheek. Ik kan u helpen met een analyse van uw persoonlijke situatie. 

De uitkomst kan zijn dat de hypotheek zonder problemen kan doorlopen. Het kan echter ook zo zijn dat het verstandig is om aanpassingen door te voeren. Om de hypotheek voor de lange termijn veilig te stellen of om kostenvoordelen te behalen. Daar help ik u graag bij.

 

Aflossingsvrije hypotheek

Aflossingsvrije hypotheek? Kijk dan nu al even vooruit. Samen met uw bank. 

Want als uw hypotheek afloopt, moet u de lening volledig aflossen of een nieuwe hypotheek afsluiten. Het is daarbij belangrijk om rekening te houden met een drietal ontwikkelingen.

Als de hypotheek verlengd kan worden, dan kunnen de maandlasten stijgen doordat bij een nieuwe hypotheek minimaal 50% van de marktwaarde van de woning moet worden afgelost. Ook het wegvallen van de hypotheekrenteaftrek na 30 jaar en een lager inkomen als gevolg van pensionering kunnen gevolgen hebben voor de betaalbaarheid van de hypotheek en de mogelijkheid om die te verlengen. Het is daarom verstandig om nu al samen met uw bank uw financiële situatie in kaart te brengen om verassingen later te voorkomen. Banken benaderen klanten met een aflossingsvrije hypotheek pro-actief zodat zij zich tijdig kunnen voorbereiden op het aflopen van de hypotheek.

Wat kunt u doen?

De Nederlandsche Bank schat dat ongeveer 35% van de Nederlandse huiseigenaren een hypotheek heeft die volledig aflossingsvrij is en niet gekoppeld is aan een vermogensopbouwproduct. In veel gevallen gaat het hier om huizenbezitters die door de stijging van de huizenprijzen een flinke overwaarde hebben, en dus niet snel in de problemen zullen komen. Maar er zijn ook huizenbezitters waarvan de hypotheek hoog is ten opzichte van de waarde van de woning. Dan kan het verstandig zijn om nu al bij te sturen, bijvoorbeeld starten met het (periodiek) aflossen van de hypotheek, of het opbouwen van vermogen om straks de hypotheek (deels) mee af te lossen.

Wat doen banken voor hypotheekklanten?

Om er voor te zorgen dat klanten niet voor verrassingen komen te staan, benaderen banken hun klanten met een aflossingsvrije hypotheek pro-actief. Dit om samen met hen de mogelijke gevolgen van het aflopen van hun hypotheek in kaart te brengen. Op die manier krijgen woningbezitters inzicht in hun financiële situatie zodat zij passende keuzes kunnen maken om ook in de toekomst in de woning te kunnen blijven  wonen. Banken werken daarbij samen met de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank om klanten optimaal te kunnen bereiken. Omdat de financiele situatie en de wensen van klanten met aflossingsvrije hypotheken verschillen streven banken in hun benadering naar maatwerk. 

Kijk voor uitgebreide informatie over aflossingsvrije hypotheken op bankenoverhypotheken.nl.

Bron: Nederlandse Vereniging van Banken

Drs. P.M. (Peter) Hendrikx

Fionex

Financieel Onafhankelijke Expertise
Schoolstraat 2, Heeze
E-mail info@fionex.nl
Tel 040-8200379
Mobiel 06-48273031

Certificeringen

Master Financial Planner
CFP Gecertificeerd
Pensioen & Wonen Gecertificeerd
AFM Gecertificeerd

Icon Nijssen Media